2011

TRAPPISTENTOER


Dag 03: woensdag 15 september 2011 - Koningshoeven naar Leopoldsburg


Hoewel we trachten om telkens om 0900hr de trappers in beweging te brengen lukt het ons vandaag pas om 0940hr. De Nederlandse trappisten zullen er wel voor iets tussen zitten.

Halverwege de trip van vandaag kruisen we opnieuw een brouwerij: “Achel”. Daar wachten ons een tweetal trappisten: Achel blond en bruin. We zijn er niet rouwig om, na de vorige abdij voelden we ons als echte brouwerpaters die te lang boven de brouwkuip gehangen hebben.

Het gedeelte van de tocht in Nederland is niet echt om te onthouden: lange rechte betonwegen en met regelmaat een boerderij met de typische dakopbouw met het gebruik van stro.

Zelfs brouwerij “De Leeuw” in Vessem op onze route biedt niet voldoende afleiding en we rijden stug door, een andere keer misschien. Het is wachten tot aan de grens met België om een glimlach op onze lippen te krijgen.

De abdij “Achelse Kluis” ligt letterlijk een steenworp over de grens. Het fotoapparaat doet zijn werk om het verplichte bewijsstuk te registreren en bij binnentreden van de abdijwinkel op het binnenhof worden we getrakteerd op een verrassing: Achel Bruin Extra van 75cl 9,5% en Achel Blond Extra van 75cl 9,5% vervolledigen onze lijst van de te proeven bieren. In plaats van twee worden het dus vier trappisten die we moeten proeven. We besluiten een fles Extra Blond en Bruin in onze drinkbushouders te plaatsen (houders voor PET-flessen van 1,5 liter waar ze wonderwel perfect in passen) en deze te nuttigen in de B&B te Beverlo.

Jammer genoeg blijken de broeders van de Achelse Kluis echte lekkerbekken te zijn en hebben ze nog een verrassing in petto. In de herberg van de abdij blijkt ook een Achel Vijf geschonken te worden, zowel in een bruine als blonde variant. Gezien de gewone bruine en blonde Achel “8” overal te vinden is slaan we ze hier over en nuttigen een bruine en een blonde Vijf. Bijna twee uren later zetten we de trip verder. Opmerkzame weggebruikers glimlachen als ze onze biervoorraad zien zitten in plaats van de normale isotone drank die wielertoeristen plegen mee te slepen.

Om 1740hr bereiken we onze B&B “De Kroonhoeve” in Beverlo nadat een winkelier bij de pinken ons nog 2,00€ afzet voor twee flessen water van 1,5liter. In “normale” winkels bedraagt de prijs een derde. Na een douche en onze Achel Extra bruin en blond gedeponeerd te hebben in de koelkast rijden we naar Leopoldsburg waar we in het restaurant “De Burgemeester” nog heerlijk kunnen tafelen.

’s Avonds worden beide Achel Extra’s gedegusteerd, het verzacht alleszins de pijn in ons achterwerk en doet ons de moeilijke rit van de volgende dag een beetje vergeten.

Geproefde bieren vandaag:


  • Achel Blond (5,0% alcohol)
  • Achel Bruin (5,0% alcohol)
  • Achel Blond (9,5% alcohol, fles 75cl)
  • Achel Bruin (9,5% alcohol, fles 75cl)

Bekijk hier de rit in detail op Komoot