2011

TRAPPISTENTOER


Dag 08: maandag 20 september 2011 - Bouillon naar Surice


Het is een ontbijt in mineur: confituur, boter, koffie, brood, suiker en melk. Op de koop toe heeft de weinig sympathieke uitbaatster van de B&B boter gesmeerd op de sandwiches voor Michel. Als ze verneemt dat hij dat liever niet heeft gaat ze aan de slag om de boter er terug af te schrapen met haar mes. De verwarming in de veranda waar het onbijt dient genomen te worden blijkt uitgeschakeld ondanks het feit dat maar een goede 14 graden warm is. Het zicht op de verzorgde tuin wordt daadrdoor een beetje vergald. Het humeur van Michel pakt een ferme duik. Ons unaniem besluit over deze B&B: NIET DOEN!

In Bouillon doen we inkopen in een groothandel om het schrale ontbijt te compenseren. Bij het verlaten van het aangename stadje begint het te miezeren en worden we geconfronteerd met een joekel van een helling maar dit is onze tweede week op de fiets dus we zijn al wat gewend. Gezwind nemen we de koe bij de horens terwijl het wolkendek per minuut een tint donkerder wordt. Na een uur fietsen hebben we maar een kleine 7 kilometer afgelegd en de eerste druppels komen naar beneden. De RV 7 is een zeer aantrekkelijke fietsroute en doorkruist Wallonië van Zuid tot Noord. Ze start in Bouillon en eindigt in Visé en onze bedoeling was om haar te volgen tot in Bellevaux. Door ons verschrikkelijk laag tempo besluiten we haar links (in praktijk rechts) te laten liggen en een stuk over de N89 te fietsen. Gedurende vier kilometers razen camions voorbij op luttele centimeters naast ons en dreigt er ieder moment een fiasco als auto's ons een duwtje trachten te geven door hun zijspiegel onder onze oksel te wringen. Een haastige Belgische chauffeur is pas gelukkig als hij op zijn bestemming aankomt met minstens twee fietsonderbroeken aan zijn zijspiegel.

Als we de N95 richting Bièvre opdraaien neemt de drukte af en een uurtje later klaart het zelfs op. Ons humeur stijgt evenredig met de temperatuur maar doordat we een nationale baan volgen blijven we verstoken van mooie beelden of panorama's.

Na Bièvre rijden we richting Givet aan de Maas. Rivieren liggen in dalen en gedurende 25 kilometer worden we vergast op een afdaling om 'U' tegen te zeggen. Michel stelt vast dat mijn banden tot de maximum druk opgepompt zijn en dat ze daardoor minder weerstand ondervinden en ik dus iets sneller rijd. Ter hoogte van een garage gaan de remmen dicht en pompt hij met de kleine handpomp en vele, vele moeizame slagen zijn band op tot zijn aangezicht zo rood staat als een overrijpe tomaat. Bij het afdraaien van het pompslangetje draait de piston van het fietsventiel mee los en met een luide zucht ontsnapt de o, zo moeizaam vergaarde lucht in de vrije natuur. In een fractie van een seconde staat de fiets twee centimeter lager. Michel zijn ogen puilen daarentegen zo'n twee centimeter uit zijn hoofd door frustratie. Ik kan met moeite mijn lach inhouden, draai mij om en ga op zoek naar mijn multitool om het stukje ventiel los te maken uit het pompslangetje. Alles wordt gehermonteerd en Michel gaat aan de slag voor een tweede poging. Terwijl ik een boterham met kaas verobber (zonder boter) en de auto's bekijk in de vitrine van de garage hoor ik voor een tweede keer een zucht met aansluitend een resem krachttermen waar de meest doorgewinterde frontsoldaat van 14-18 zou van blozen als een maagd op een eroticabeurs. Met de multitool in de aanslag kom ik mijn broeder te hulp om de piston te verlossen. Met gezamelijke krachten kunnen we een derde poging tot een goed einde brengen.

En, wat hebben we geleerd Piet? Dat ventielen met pistons de bloeddruk gevaarlijk kan doen stijgen.

Een paar kilometer voor Givet kruisen we de Belgische grens en kunnen we dus spreken van een 'Internationale' tour. Givet ligt immers in Frankrijk.

Als je het laagste punt kruist tijdens een tocht volgt... de helling. De laatste 20 kilometer van de dag, het stuk tussen Givet en Surice, is een parelsnoer gevormd door prachtige rustige wegen met wondermooi landschap en beeldige dorpen zoals Agimont, Gochenée, Vodelée en Romedenne. Als sport- en militaire duiker heb ik bijzondere herinneringen aan de oude steengroeve van Vodelée. Hier mocht ik voor het eerst duiken in het kristalheldere water van een marmergroeve en een paar jaren later zou ik hier mijn brevet behalen van militair duikmeester. Om de duikplaats aantrekkelijker te maken werden heel veel voorwerpen op verschillende dieptes geplaatst: 'yellow submarine', tank type M113, silo's, beelden, gokart, vliegtuigje, enz. Maar ook werden er verschillende vissen in uitgezet: karper, snoek, baars, zalm en forel.

De mooiste ontmoeting die je kan hebben moet je op grotere diepte zoeken, dan heb je kans dat een steur je pad kruist.

Romedenne is het laatste dorpje voor ons einddoel van vandaag (Surice) en beschikt over een café, we hebben Dorst (met hoofdletter). Omdat onze B&B maar een boogscheut verder is wordt het zelfs een trappist (Chimay). De kans dat we in deze uithoek aangehouden worden om in het zakje te blazen is miniem. Het is echt een volkscafé met de mooiste deerne van het dorp achter de tap om verzekerd te zijn dat er veel volk zou op afkomen. Gezien het een dorp van 12 zielen en een koeiekont betreft moet je je niet te veel voorstellen van de 'mooiste deerne', tenzij je op antiek valt maar dan is de kans dat de oldtimer aan de (gesloten) brouwerij naast het café meer je aandacht trekt.

Een tweetal trappisten en nog een een drietal kilometer verder belanden we bij Marieke van den Heuvel en Toek Straatman. Hun B&B 'Beltane' is zowat de enige overnachtingsmogelijkheid in een straal van 12 kilometer. De ontvangst is zeer hartelijk, de kamers uiterst aangenaam, de tuin uitnodigend en de omgeving idyllisch. Een prachtige plaats voor een stel romantische zielen die ver van de bewoonde wereld hun gevoelens voor elkaar willen uiten zonder afgeleid te worden door alledaagse onzin.

Wij zijn echter randonneurs en op het einde van de rit willen die maar één ding: eten. Laat dat nou het enige zijn dat je ook niet moet zoeken in die straal van 12 kilometers. De enige mogelijkheid is de kantine van de voetbalploeg maar op dinsdag wordt er niet getraind. Toek haalt ons uit de nood en uit eigen diepvriezer duikelt hij nog wat pizza op. Heerlijk

Geproefde bieren vandaag:


  • Chimay Tripel (8,0% alcohol)

  • Chimay Rouge (7,0% alcohol)